MUDr.Mária Kováčová

 

     Vážené dámy, vážení páni, milí kolegovia,  

v mene organizačného výboru, je mi cťou Vás pozvať na XXX. Slovenské dialógy o bolesti, ktoré sa tentokrát budú konať na Zemplínskej šírave.
      Realizácia tejto významnej udalosti v našom regióne sa úzko spája s číslom 3. V numerológii toto číslo vyjadruje mentálnu schopnosť a študijný potenciál. Ťažké pandemické časy nám už dvakrát prekazili možnosť toto odborné stretnutie usporiadať.

      Po vydarených XXIII. česko-slovenských dialógoch o bolesti a XXIX slovenských dialógoch o bolesti, ktoré sa konali vo Zvolene máme opäť možnosť stretnúť sa v rámci našej slovenskej algeziologickej spoločnosti. Tentokrát ide o významný míľnik v činnosti našej odbornej obce. Dialógy o bolesti vo svojej ére dosiahli okrúhlu 30-tku. V porovnaní s ľudským životom už majú niečo za sebou, ale sú stále mladé a plné elánu a túžby sa odborne rozvíjať.

      Zemplín je prvýkrát hostiteľom takéjto významnej odbornej akcie, ktorá podľa mňa patrí neodmysliteľne k životu algeziológa. Chcela by som pridať pre Vás ešte zopár faktografických informácii o tomto malebnom regióne. V súčasnosti je platné rozdelenie historického regiónu Zemplínu na horný a dolný.
Mestá dolného Zemplína: Michalovce, Strážske, Trebišov, Sečovce, Sobrance, Čierna n/Tisou.
Mestá horného Zemplína: Humenné, Snina, Medzilaborce, Vranov n/T, Hanušovce n/T.

      Najvýznamnejším turistickým centrom regiónu dolný Zemplín je Zemplínska šírava, pre svoju rozlohu nazývaná tiež Slovenské more. V jej okolí je množstvo ubytovacích kapacít rôzneho druhu a pulzujúci nočný život. Zemplínska šírava je pri svojej rozlohe 32,9 km2 druhou najväčšou vodnou nádržou na Slovensku. Bola vybudovaná v prvej polovici šesťdesiatych rokov minulého storočia a od svojho dokončenia sa stala významnou rekreačnou oblasťou, priťahujúcou nielen domácich, ale aj zahraničných návštevníkov.
      Šírava je letnou destináciou zameranou na vodné športy a aktívny oddych. Náš kraj ponúka aj mnoho ďaľších možností spoznávať krásy prírody. Veľmi navštevovaná je chránená krajinná oblasť Morské oko či už veľké alebo malé. Veľmi atraktívnym je neďaleké Vinné jazero. Turistike sa dá ulahodiť výstupom na najvyšší vrch Vihorlat. Zemplín sa plným právom pýši aj kvalitným vínom dorábaným v oblastiach Vinné, Tokaj, Orechová.

      V lone krásnej prírody pri pohľade na šíre vody Zemplínskej Šíravy verím, že v spoločnosti priateľov a kolegov pookrejete nielen odborne, ale aj duševne.
Do tretice všetko dobré ….


      Srdečne Vás pozývame a tešíme sa na spoločné stretnutie.



                                                          MUDr. Mária Kováčová
                                                    Predseda organizačného výboru