JAR 2002 - SPRING 2002   

No 1 / volume VIII

 

1. Príhovor predsedníčky
Všetkým členom Spoločnosti pre štúdium a liečbu bolesti!  Výbor Spoločnosti pre štúdium a liečbu bolesti, organizačnej zložky SLS, sa na svojom zasadnutí dňa 1.3.2002 zaoberal otázkou zmeny právnej formy našej spoločnosti a konštatoval, že je pripravený zaregistrovať sa na MV SR ako samostatný právny subjekt, ktorý je schopný sám ekonomicky, finančne, administratívne a organizačne zabezpečovať svoju činnosť. Transformácia organizačnej zložky SLS na samostatný právny subjekt – kolektívneho člena SLS, na ktorého prejdú nástupnícke práva a povinnosti, je podmienená postupom schváleným Zjazdom delegátov SLS v marci 1996.
Medzi nástupnícke práva kolektívneho člena patrí:
  • používanie loga a mena bývalej organizačnej zložky SLS
  • pokračovanie v členstve v odborných, partnerských medzinárodných mimovládnych  organizáciách ako kolektívny člen SLS a prípadne aj ako jediný národný reprezentant
  • uchádzanie sa o ceny a pocty SLS
  • predkladanie návrhov na kandidátov do orgánov SLS a právo byť do nich volený
  • bezplatne dostávať časopis Medicínsky monitor a ročenku Kalendár odborných vedeckých podujatí SLS (ďalej Kalendár podujatí SLS)
  • bezplatné zverejňovanie oznamov a informácií o svojich aktivitách v časopise Medicínsky monitor a ročenke Kalendár podujatí SLS.

Majetok užívaný organizačnou zložkou SLS sa prevádza na nástupnícku organizáciu – kolektívneho člena SLS v hodnote podľa účtovnej evidencie, a to  na základe Delimitačného protokolu. Databáza členskej základne organizačnej zložky  SLS sa z dôvodov ochrany osobných údajov a prípadného komerčného zneužitia ale i z ďalších kvalifikovaných dôvodov, nedelimituje na kolektívneho člena, ale zostáva majetkom SLS. Spravovanie členskej evidencie zabezpečí Sekretariát SLS bezplatne, vrátane poskytnutia aktualizovaného zoznamu členov k 31.12. kalendárneho roka, zoznamu jubilantov a zoznamu  poskytnutých pôct a zoznamu členov, ktorým zaniklo členstvo pre neplatenie členských príspevkov – všetko 1x ročne. Individuálne objednané výstupy z databázy a prípadné ďalšie služby bude Sekretariát SLS poskytovať kolektívnemu členovi v cenách účtovaných podľa Predsedníctvom SLS  schváleného Cenníka prác a služieb na základe Dohody o spolupráci. Podľa Čl. XI, bod 1 Stanov SLS  je výbor  organizačnej zložky SLS povinný v závažných rozhodnutiach týkajúcich sa napr. zmeny právnej formy a iných rozhodnutí s majetkovo-právnymi dôsledkami postupovať podľa výsledku hlasovania členskej schôdze, ktorého sa musia zúčastniť najmenej 2/3 členov a rozhodnutia prijímať nadpolovičnou väčšinou prítomných členov, resp. podľa výsledku písomného hlasovania nadpolovičnej väčšiny členskej základne.

Takéto rozhodnutie musí byť vierohodne zdokumentované a predložené Predsedníctvu SLS.

Vzhľadom na závažnosť nášho zámeru sa obraciame, vážení členovia, na Vás a prosíme, aby ste v súlade so zásadami uvedenými v úvode Spravodaja SSŠLB  všetci poslali svoje písomné  vyjadrenie do 1.7.2002  na adresu: Predsedníctvo SLS, „Hlasovanie SSŠLB“, Legionárska 4, 813 22 Bratislava

Ďalej by som si ešte dovolila komentár k návratnosti osobných dotazníkov.

Osobný dotazník zaslalo 49 členov Slovenskej spoločnosti pre štúdium a liečbu bolesti. Hlavným zámerom osobných dotazníkov bolo získať prehľad o prednáškovej a publikačnej aktivite členov spoločnosti a o absolvovaných školeniach z algeziológie. Tieto údaje sú podkladom pre štatistické hlásenie, ktoré zasielam Sekretariátu IASP každoročne. Tieto údaje sú súčasne aj určitým obrazom o úrovni algeziológie a jej rastúcom rozvoji na Slovensku. Keďže odbor algeziológia je multidisciplinárny odbor potrebujem aj informácie o základnom odbore členov SSŠLB. Z tohto dôvodu by som chcela poprosiť členov o vyššiu návratnosť osobných dotazníkov a najmä podrobný rozpis prednáškových a publikačných aktivít. Nestačí len udať číselný počet prednášok event. uvedenie časopisu ale uviesť citácie tak, ako sú uvádzané štandardne. Zoznam pracovísk uverejníme v nasledujúcich číslach Spravodaja. 

Za výbor SSŠLB: MUDr. Darina Hasarová.

Na začiatok
   
  
  
2. Činnosť výboru SSŠLB 
Výbor SSŠLB sa od jesene minulého roku zišiel dvakrát, a to dňa 7. 12.2001. a 1.3.2002 v Martine. Prejednali sa viaceré problémy, a to hlavne organizácia jubilejných X. Slovenských dialógov o bolesti s hlavným organizátorom kongresu Dr. Editou Slivkovou. Dr. Kulichová referovala o zahraničných aktivitách Spoločnosti, Dr. Martuliak podal návrh na zriadenie Sekcie sestier pri SLS. 
Ďalej sme prejednali návrh uďelovania cien a pôct našej spoločnosti,  podrobnosti realizácie vyhlásenej súťaže o najlepšiu publikáciu, hospodárenie Spoločnosti a iné. Ako jeden z najdôležitejších bodov na nám predsedkyňa výboru Dr. Hasarová referovala o návrhu finančného osamostatnenia sa SSŠLB od SLS predovšetkým pre vysoké náklady na réžiu zo strany SLS. O niektorých bodoch programu píšeme podrobnejšie nižšie. Najbližšia schôdza Výboru SSŠLB bude deň pred X. Slovenskými dialógmi o bolesti na Ružinej dňa 13.6.2002
Na začiatok
   
  
  
3. Správa z EFIC- MUDr. Marta Kulichová,CSc.: informácie o zahraničných aktivitách:

      Prof.V. Chimonitsi Kypriou, predsedníčka navrhovacej komisie nás informovala o pripravovaných voľbách do exekutívy EFICu a požiadala o návrh kandidátov za našu spoločnosť. Musia spĺňať nasledujúce predpoklady. Člen IASP, súčasný alebo minulý člen Councilu EFIC alebo súčasný alebo minulý člen Výboru národnej spoločnosti. Každý kandidát môže byť navrhnutý len na jeden post Exekutívy (President, President Elect, Honorary Secretary, or Honorary Treasurer). Po dohovore s predsedníčkou sme za našu spoločnosť nekandidovali nikoho.

      Prof.Niv (President EFIC)  žiadal informáciu ohľadne špecializácie algeziológie u nás, nakoľko EFIC pripravuje deklaráciu o potrebe špecializácie/subšpecializácie algeziológie v Európe, chce ju prezentovať rovnakým spôsobom ako bola Europe against pain, pripravujú sa podklady pre Európske curriculum bolesti, prípadne európsky diplom, s plánom zjednotiť edukáciu liečby bolesti v Európe.

      Prof.Serdar Erdine (Honorary Secretary EFIC) zaslal na vyplnenie dotazník o edukácii liečby bolesti, o podklady som požiadala Prof.Bernadiča (Bratislava), Doc.Sániovú (Martin), MUDr.Firmenta (Košice) – viď príloha 1.

      Dostala som oficiálnu pozvánku na zasadanie EFIC Council meeting, ktorý sa bude konať  v Brusseli  13.-14. Apríla 2002, s programom: *Panel o edukácii  - špecializácia liečby bolesti a Core Curriculum pre študentov medicíny, *Europe Against Pain Initiative: súčasné a budúce aktivity, *Current Council business, *EFIC voľby  na obdobie 2002 – 2005.

Na začiatok
   
  
  
4. Pozvánka na IV. česko - slovenské dialógy o bolesti

Vážení přátelé, kolegyně a kolegové.

Dovolte mi, abych se jménem organizátorů  IV. česko–slovenských dialogů o bolesti v Ústí nad Labem na Vás obrátil formou tohoto dopisu. Již během posledních Dialogů v Bratislavě jsme byli nuceni oznámit, že na základě  neodolatelného tlaku v termínovém kalendáři vědeckých akcí, dochází ke změně v realizaci naší akce.

Jako nejoptimálnější se jevil termín 31.10.-2.11.2002, který byl oznámen jak v Bratislavě, tak v první anonci i na stránkách časopisu Bolest. Teprve poté, co již došlo k uzavření patřičných smluv s  provozovateli kongresového objektu, majiteli ubytovacích zařízení a dalšími servisními partnery, vyplynul fakt, že se pro řadu slovenských kolegů jedná o termín dosti nevýhodný. Změna termínu konání akce je však již z důvodů výše uvedených nerealizovatelná. Protože organizátorům, ale i členům výborů obou našich Společností, záleží na co možná největší účasti algeziologů z obou zemí, dovolujeme si nabídnout finanční pomoc při hrazení hromadné dopravy do místa konání sjezdu v Ústí nad Labem pro všechny včas přihlášené slovenské kolegy, a alespoň částečně tak kompenzovat obtíže spojené s jejich účastí  na Dialozích v inkriminovaném termínu.

Za nabídku přímé organizační podpory přepravy účastníků si dovoluji tímto poděkovat představitelům výboru Slovenskej spoločnosti pre štúdium a liečbu bolesti, s kterými jsem problém konzultoval (Dr. Hasarová, Dr. Martuliak, Dr. Broďáni). Další, doufám, že nikoliv urážlivou pobídkou k účasti, nechť je i bezplatné pozvání našich slovenských kolegů na společenský večer 1.11.2002. Jsem nucen podotknout, že tyto jistě nadstandardní podmínky je nutno chápat jako výjimečné, a nelze je brát jako precedens pro organizaci budoucích společných Dialogů. V Ústí nad Labem 4.2.2002 S úctou MUDr.  Aleš  Prokop

Návrh organizácie účasti slovenských algeziológov na IV. česko–slovenských dialógoch o bolesti

Vážení kolegovia!

Na základe dohody s organizátormi IV. česko–slovenských dialógov o bolesti a členmi oboch výbov Českej a Slovenskej algeziologickej spoločnosti sme sa rozhodli uľahčiť členom SSŠLB návštevu 4. Č-S dialógov o bolesti v Ústí nad Labem. Vieme, že termín tohoto kongresu nie je moc ideálny (sviatok Všech svätých), že sa jedná pre nás aj o dosť veľkú vzdialenosť od Slovenska. Napriek tomu si ale 4. Č-S dialógy o bolesti zaslúžia našu pozornosť a bohatú (i aktívnu) účasť. Preto sa výbor SSŠLB rozhodol zabezpečiť bezplatnú dopravu záujemcov z radov členov SSŠLB z viacerých miest Slovenska do Ústí spoločne. Forma tejto pomoci bude závisieť predovšetkých od počtu záväzne prihlásených členov, ako aj od našich finančných možností. Spoločnú dopravu by sme potom chceli riešiť buď odvozom firemnými autami alebo mikrobusom zrejme z Bratislavy, resp. kombinovane. Tým by sme uľahčili cestovanie, ktoré by mohlo byť v kruhu dobrých známych aj celkom príjemné a pohodlné. Preto Vás vyzývam a prosím, aby ste mi na adresu redakcie Spravodaja do doby konania X. Slovenských dialógov v Lučenci vrátane (čiže do 15.júna 2002) písomne, telefonicky, mailom alebo osobne oznámili Vašu záväznú účasť na tejto akcii. Podľa počtu záujemcov sa potom zariadime a presnejšie informácie o tejto doprave, ako aj o samotnom kongrese potom uverejníme v ďalšom čísle Spravodaja, resp. účastníkom osobne. Podľa predbežného programu kongresu sa jeho odborná časť začne 31.X. poobede firemnými sympóziami, večer bude Wellcome party. Bloky prednášok začínajú 1.XI. o 9.00 hod. Nakoľko deadline na zasielanie prednášiek bol už 31.3.2002, s organizátormi sme sa dohodli na možnosti predĺženia tohoto termínu do konca apríla. Za výbor SSŠLB - Váš Igor Martuliak.

Na začiatok
   
  
  
5. Pozvánka na jubilejné X. Slovenské dialógy o bolesti bolesti 
Vážené kolegyne, kolegovia, milí algeziológovia. 

Dovoľte mi, aby som Vás srdečne pozdravila v mene celého organizačného výboru 10.Slovenskych dialógov o bolesti z Lučenca. Váš termín príchodu do Lučenca sa pomaly blíži a my dúfame, že aktívni účastníci finišujú s prednáškami a že nám ich čoskoro nahlásia. My dolaďujeme hlavne spoločenskú časť v rámci ktorej Vám chcem aj touto cestou ponúknuť odpoludnie na relaxáciu už vo štvrtok 13. júna v rekreačnom zariadení Váhostav pri vodnej nádrži Ružiná. V tomto termíne sa tam bude konať zasadanie výboru SSŠLB a SL v Lučenci. Pracovne odpoludnie sa bude končiť posedením pri ohníku, kúpaním, rybolovom, vodnými športmi, živánskou a počúvaním peknej muziky. Zariadenie poskytuje i možnosť ubytovania - dvojlôžková priestranná izba v cene 260 SK pre jedneho. K dispozícii je tiež bazén a tenisový kurt. Hotel Reduta nám tiež poskytol zľavu na ubytovanie v jednotnej cene 700 SK za izbu. Dúfam, že Vy ktorí máte radi pobyty pri vode, využijete túto našu ponuku a prídete sa zrelaxovať už v predvečer nášho podujatia. Takže do skorého videnia v Lučenci.

Za organizačný výbor MUDr. E. Slivková, primár OAIM.

Na začiatok
   
  
  
6. Informácia o 6. letnom stretnutí algeziológov

Tak ako každý rok, aj v tomto roku budeme mať možnosť neformálne sa stretnúť počas už 6. ročníka Letného stretnutia algeziológov. 
Minulý rok sme mierne upravili scénar stretnutia, zúčastnilo sa ho síce relatívne menej algeziológov (23), ale s celými rodinami na dva víkendové dni. Výrazne to prispelo ku kvalite oddychu a pohody stretnutia, pretože sme neboli oddelení od svojich blízkych a zároveň sme sa mohli tešiť s prítomnosti milých kolegov. Nakoľko sa táto akcia stretla v minulom roku s veľmi dobrým ohlasom, aj tohoročné stretnutie bude organizované podobným spôsobom. Bude sa konať znovu na už viackrát overenej Chate IPS v Bystrej pri Brezne. Chata síce zmenila majiteľov, teraz sa volá chata Bystrá, zatiaľ len telefonicky sme zistili, že niektoré izby sú už upravené, ale inak sa podmienky nezmenili. Termín tohoročného stretnutia bude neobvyklý - a to na jeseň. Je to z dôvodu konania jubilejných X. Slovenských dialógov o bolesti v polovici júna 2002, v máji je anesteziologický kongres a iné akcie. Preto sa tohoročné Letné stretnutie algeziológov bude konať 20.-22. septembra 2002. V tento termín nie sú zatiaľ avízované žiadne odborné akcie SLS a mohlo by byť ešte teplo a pekne. Ako minulý rok začiatok stretnutia plánujeme na piatok večer a koniec po raňajkách v nedeľu. Cena za ubytovanie a polpenziu na osobu je 440 SK/noc, ale sobotný obed a večere počas spoločenského večera v piatok a sobotu budú pre členov SSŠLB sponzorsky zabezpečené (čiže cena za ubytovanie bude o to adekvátne nižšia). Znovu bude možnosť priviesť si aj rodinných príslušníkov – samozrejme podľa počtu prihlásených algeziológov (max počet lôžok v chate je 42). Podrobnosti programu ešte zatiaľ nie sú dohotovené, nie je isté ani konanie odborného programu. Prihlasovať sa už však môžete (telefonicky, E-mailom, či písomne) na adresu redakcie Spravodaja s uvedením počtu osôb a požiadaviek na ubytovanie (koľko nocí a ktoré). Kto sa skôr prihlási, bude mať prednosť. Termín uzávierky účasti bude po našom kongrese v Lučenci v polovici júna. Krásne prostredie Nízkych Tatier a už overená algeziologická družina je zárukou prežitia príjemného relaxačného víkendu. Myslím, že znovu strávime dva pekné dni a večery v prírode vo veľmi užitočnej neformálnej i odbornej diskusii, a vďaka sponzorom ako vždy i so stolmi plnými pohostenia. Bližšie informácie budú uverejnené v najbližšom Spravodaji a podrobnosti budú zasielané prihláseným účastníkom začiatkom septembra osobne. Tešíme sa na Vašu účasť! 

Igor Martuliak.

Na začiatok
   
  
  
7. Správa z pracovného seminára o paliatívnej  starostlivosti

Pracovný seminár s názvom „Vytvorenie štandardov a unifikovanie podmienok poskytovania Paliatívnej starostlivosti v SR“, organizovaný Open Society Fundation v Bratislave, poriadaný 1-3 marca 2002 v Piešťanoch, prijal vo svojom záverečnom zasadaní Dokument adresovaný MZ SR, Asociáciam nemocníc Slovenska, SLK Slovenska, Asociácii Hospicovej starostlivosti (AHS), MPSVaR SR a Zdravotne–sociálnemu výboru NR Slovenska.
 Z dokumentu je pre SSŠLB SLS dôležitá požiadavka na inováciu Koncepcie Algeziológie o Paliatívnu medicínu. Realizáciou by sme sa priblížili ku koncepcie v Českej republike “Koncepce Algeziológie a Paliatívní medicíny“. Ak uvedená inovácia bude na MZ SR zrealizovaná (čo má byť v najkratšom možnom čase) spolu so zaradením do siete zdravotníckych zariadení a vykonávacími predpismi, rozšíria sa pracovné možnosti našich členov, čo je zreteľahodné hlavne pri reštrukturalizácii lôžkového fondu nemocníc. Pracovnej schôdzi sa zúčastnili zástupcovia z Tretieho sektoru, zástupcovia MZ SR, Slovenskej komory SZP, MPSVaR SR, hostia z Českej republiky, Charitatívnych organizácii, AHS, Ligy proti rakovine SR, Asociácia organizácii ZPO SR. 

V Martine 4.3.2002, Stanislav Fabuš.

Na začiatok
   
  
  
8. vytvorenie Sekcie algeziologických  sestier pri SLS

Vážení kolegovia, milé algeziologické sestry! 

Podľa dotazníkov, zaslaných predsedníčke výboru SSŠLB z Vašich pracovísk, pracuje na Slovensku 40 pracovísk liečby bolesti. Pre našu každodennú prácu, ako aj pre rozvoj nášho odboru je nevyhnutná vzájomná spolupráca a komunikácia. Tá je dôležitá nie len pre prácu lekárov, ale aj pre náročnú činnosť našich „pravých rúk“ – našich zdravotných sestier. Pri opakovaných debatách s algeziologickými sestrami z rôznych kútov Slovenska sme sa zhodli na potrebe skvalitnení a zintenzívnení výmeny tak potrebných skúseností z nášho rozvíjajúceho sa odboru a to vytvorením organizácie, ktorá by naše sestričky odborne združovala. Na ostatnom výbore našej SSŠLB som preto podal návrh na vytvorenie Sekcie algeziologických sestier (SAS) pri Slovenskej lekárskej spoločnosti (SLS). Výbor tento návrh podporil a prijal. Dovoľujeme si Vás, vážení kolegovia, preto požiadať, aby ste na náš výročný kongres – X. Slovenské dialógy o bolesti – zobrali so sebou aj Vaše zdravotné sestry. Po dohovore s organizátormi kongresu sme zaradili na deň 14.júna 2002 po plenárnej schôdzi (pred Gala dinner) ustanovujúcu schôdzu SAS. Na nej prípravný výbor (zložený zatiaľ zo sestier z pracovísk bolesti v Martine, Zvolene a Banskej Bystrici) prednesie oddôvodnenie vzniku Sekcie a podá jednak návrh o žiadosť o vznik sekcie na SLS a tiež návrh na voľbu oficiálneho prípravného výboru aj s jej realizáciou. Oficiálne voľby riadneho výboru SAS by sa zrealizovali podľa stanov SLS po vytvorení Sekcie algeziologických sestier na SLS. Nakoľko je možné v rámci organizačnej štruktúry SLS vytvoriť odbornú sekciu sestier len pri Slovenskej spoločnosti sestier (SSS) - organizačnej zložky SLS, navrhujeme riešiť situáciu týmto najschodnejším spôsobom. Podmienkou je najmenej 50 záujemcov o členstvo v sekcii (o prípadnom menšom počte budemem s vedením SLS jednať), vytvorenie prípravného výboru (najmenej 3 členovia) a členstvo v Slovenskej spoločnosti sestier. Oficiálny postup je predložiť výboru SSS žiadosť o vznik sekcie doloženú zdôvodnením vzniku sekcie, plánom jej činnosti a zoznamom záujemcov o členstvo v sekcii. Z toto by mohlo jednanie ustanovujúcej schôdze vychádzať, ale iné návrhy, resp. doplnenia sú prijateľné a situácia sa dorieši najlepšie priamo na tomto stretnutí pri účasti väčšiny algeziologických sestier. Zvolená predsedkyňa výboru sekcie by bola v úzkej spolupráci s Výborom SSŠLB. Tak sa zabezpečí kvalitná komunikácia medzi sestrami v odbore algeziológia, podľa dohody resp. potreby by si sestry robili buď samostatné alebo spolu s lekármi spoločné odborné i spoločenské stretnutia. Zaktivizovala by sa aj odborná prednášková resp. publikačná činnosť algeziologických sestier, zlepšilo by sa ich komplexné vzdelávanie.

Vážené algeziologické sestry! Verím, že tento návrh oceníte a svojou účasťou v polovici júna t.r. na Lučeneckom kongrese ako aj na ustanovujúcej schôdzi potvrdíte význam Vašej vzájomnej spolupráce a komunikácie. Zároveň ako prezident Vedeckého výboru X. Slovenských dialógov o bolesti v Lučenci si Vás dovoľujem vyzvať na aktívnu účasť na odbornej časti kongresu, radi by sme privítali Vaše príspevky. Ďakujem Vám a teším sa na naše spoločné stretnutie. Váš Igor Martuliak.
Na začiatok
   
  
  
9.  Hospodárenie SSŠLB za rok 2001

Na účte SSŠLB bolo k 1.1.2001 356211 Sk, k 31.12.2001 288439 Sk, na bežnú činnosť spoločnosti za rok 2001sa minulo 146563 Sk. Kongres 9/2001 bol ziskový – výsledok: +89 440,80 Sk.

 Organizačný výbor dostal podľa verejnených pravidiel odsúhlasených 10% z čistého výnosu kongresu a zvláštnu odmenu Výboru SSŠLB. 

MUDr. Zuzana Turčániová

Na začiatok
   
  
  
10. Informácie o hlavných  odborných akciách na rok 2002

  •   Výročné X. Slovenské dialógy o bolesti, 14. – 15. júna 2002, Lučenec, hlavné témy: Invazívne postupy v liečbe bolesti, Varia. Kontakt Dr. Edita Slivková, 10.dialogy@pobox.sk a eslivkova@pobox.sk. Zaslanie abstraktov, prihlášky, úhrada kongresového poplatku do 30.apríla 2002!  
  •      4. Česko-Slovenské dialógy o bolesti, 31.10. – 2.11.2002, Ústí nad Labem, Česká Republika, Hlavná téma: Neinvazívne postupy v liečbe bolesti, Varia. Kontakt organizátor: agentúra Ortopedické centrum, Střekovské nábřeží 51, Ústí n/Labem, mail: ortcentrum-ul@volny.cz. Predĺžený deadline na zasielanie abstrákt prednášok: do konca apríla 2002!!

  •      10th International Pain Clinic – World Society of Pain Clinicians, May 4-8, 2002, Sardinia, Italy, Congress Secretariat: Options Eurocongress, 228 Avenue Louise, Brussels B-1050, BELGIUM fax: +32 2 346 3637, E-mail: wspc@options.com.cy, www.options.com.cy

  •       10th World Congress on Pain, August 17-22, 2002, San Diego, California, USA, IASP Secretariat, 909 NE 43rd St., Suite 306, Seattle WA 98105 USA, Tel: 206-547-6409, Fax: 206-547-1703, E-mail: iaspdesk@juno.com, www.halcyon.com/iasp

  •       Kongres klinické neurologie, Praha, 5.-7.12.2002, hlavná téma: Epilepsia, cievne ochorenia mozgu, vertebrogénna problematika, varia

  •       VI. zjazd Spoločnosti myoskeletálnej medicíny, 11.-12.X.2002, Piešťany, usporiadaný v spolupráci so SSŠLB, hlavná téma Komplexná liečba bolesti pohybovej sústavy, kontakt: MUDr. Elena Ďurišová, prim. Reumatolog.-rehabilitačného centra, Zábranie – športová hala, 92001 Hlohovec, 033/7301 820

  •       Pain in Europe IV.  The 4th Congress of EFIC, 2-6 september 2003, Praha, Česká republika, pain2003@cbttravel.cz, www.pain2003.cz, hlavné témy: Bolesť a -telo, -pacient, -metodológia, -mozog, -individualita, -spoločnosť.

  •        9.kongres slovenských anestéziológov s medzinárodnou účasťou, 22.-24.máj 2002, Piešťany, secretarysma@ba.telecom.sk

  •       Súčasné trendy v liečbe drogových závislostí a využitie akupunktúry v ich liečbe. 16.-17.máj 2002, Prešov, secretarysma@ba.telecom.sk

    Na začiatok
  
  
11. Rôzne 

Vyhodnotenie Súťaže o najlepšiu publikáciu. Ako sme avízovali v ostatnom Spravodaji, výbor SSŠLB sa rozhodol povzbudiť publikačnú činnosť svojich členov vyhlásením Súťaže o najlepšiu publikáciu s témou liečba bolesti. Do ohláseného termínu 31.12.2001 sme dostali 9 publikovaných článkov od 4 autorov, ktoré sme na ostatnom zasadaní nášho Výboru schválili ako vhodné na zapojenie sa do súťaže.V tomto období všetky práce kolujú 

po jednotlivých členoch Výboru a po pozbieraní ohodnotení prác vo forme bodov pravdepodobne na kongrese v Lučenci vyhlásime výsledky a výhercov odmeníme.

Ešte raz, prosím, nezabudnite sa aspoň raz za rok dostaviť na náš hlavný kongres do Lučenca a priviesť so sebou aj svoje sestričky. Vaša účasť na plenárnej schôdzi SSŠLB a prítomnosť sestier na ustanovujúcej schôdzi ich budúcej odbornej spoločnosti je veľmi potrebná!

Zároveň vás upozorňujem na blížiaci sa termín zasielania Vašich odborných príspevkov na tému Invazívne postupy v liečbe bolesti na Dialógy do Lučenca na E-mailovú adresu uvedenú v predošlom odstavci!
Na začiatok
   
  
  
12. Záverom 

Takže, vážení kolegovia, to je v prvom tohoročnom čísle Spravodaja SSŠLB všetko. Ja Vám za redakciu Spravodaja SSŠLB želám veľa jarného slniečka a konečne aj trochu teplého počasia a možností na príjemné vychádzky do prírody. Dovidenia v júni na Výročných X. Slovenských dialógoch o bolesti v Lučenci, ktoré nás všetkých iste obohatia nie len odborne ale aj spoločensky.

 

Na začiatok

Za redakciu Spravodaja SSŠLB Váš

Igor Martuliak

V Banskej Bystrici, 28.3.2002

 

Na začiatok