ZIMA 2001 - WINTER 2001   

No 3 / volume VII

 

 

 

 

1. Príhovor predsedníčky – President´s message

Vážené kolegyne, kolegovia, milí priatelia.

Hneď v úvode sa Vám chcem ospravedlniť za to, že sme nestihli pripraviť jedno číslo Spravodaja. S rozširovaním algeziologických aktivít sa zvyšuje pracovná zaneprázdnenosť členov výboru aj redakčnej rady Spravodaja. Aj preto by som opätovne chcela osloviť všetkých Vás s ponukou spolupodieľať sa pri tvorbe nášho spoločného „dieťaťa“.

V septembri úspešne prebehli III. Česko-slovenské dialógy o bolesti. V mene Výboru SSŠLB ale aj v mene účastníkov podujatia chcem poďakovať organizátorom tejto pre algeziologickú spoločnosť najvýznamnejšej akcie. Naše bratislavské kolegyne pripravili pre nás tri krásne dni plné priateľskej atmosféry a kultúrnych zážitkov. Ďakujem im za námahu, kreativitu a hlavne voľný čas, ktorý obetovali organizovaniu tejto akcie. Len škoda, že účasť zo Slovenska bola taká malá. Som si vedomá, že v dnešnej situácii nie je ľahké ani lacné zúčastniť sa odbornej akcie. Je však potrebné pripomenúť, že výročný kongres odbornej spoločnosti je najdôležitejšia akcia SSŠLB, keďže jej súčasťou je aj plenárna schôdza, kde sa riešia predovšetkým organizačné problémy. A tých máme veľa, ibaže je ťažko hľadať riešenia problémov pri 20% účasti. Viem aj to, že niektorí účastníci si museli zobrať na kongres dovolenku nehovoriac o finančných nákladoch. Preto by som Vás chcela poprosiť o dodanie informácií, ako to v jednotlivých nemocniciach beží. Aj v tom vidím možnosť vplyvu odbornej spoločnosti cez Ministerstvo zdravotníctva SR alebo lekársku komoru presadiť, aby účasť na výročnom kongrese bola aspoň akceptovaná, ak už nie hradená zo strany vedenia nemocníc. Informáciu o III. Česko-slovenských dialógoch o bolesti nájdete na inom mieste tohoto Spravodaja.

Ja by som sa chcela zmieniť o malej akcii, ktorá prebehla v septembri na Šírave. Zorganizovaná bola pri príležitosti otvorenia liečebne pre dlhodobo chorých s hospicovým charakterom v Strážskom a bola orientovaná na hospicovú starostlivosť so všetkými jej atribútmi. Zaujímavý bol široký záber prednášok od organizačných a edukačných problémov hospicovej starostlivosti cez psychologické otázky až po medicínsku starostlivosť vrátane liečby bolesti a pridružených symptómov. Páčilo sa mi, že organizátori nechali rovnako široký priestor sesterskej sekcii s bohatou prednáškovou aj diskusnou aktivitou. Bola to vskutku akcia zasluhujúca pochvalu.

Blíži sa čas Vianoc aj záver roka, preto mi v  závere dovoľte popriať Vám pokojné a bohaté Vianoce v kruhu najbližších a v novom roku 2002 veľa zdravia, šťastia, síl a veľa krásnych spoločných chvíľ na akciách poriadaných našou spoločnosťou.

D.Hasarová

 

Dear colleagues, dear friends,

I would like to apologize we didn´t prepare one number of Newsletter. The reason is, we are very busy and so I would like to propose You to help us with preparing of this our „child“. 3rd Czech-Slovak Dialogs on Pain took place in Bratislava in september 2001. We spended there very nice three days full of friendly atmosphere and cultural experiences. I would like to thank to organizing Committee for their effort , creations and free time they offer for this meeting. What a pity that there was very small number of colleagues from Slovakia. General Assembly is important part of annual meeting, we solve there some organizing problems and it is very difficult to solve something with 20% participation .

About the 3rd Czech-Slovak Dialogs on Pain you will read in another part of newsletter. I want to say a word or two about the symposium of hospice care in East Slovakia that was realized in September 2001. The main topics of this symposium was hospice care with all its attributes: organisation , education, psychologic care, pain and other symptoms treatment. Very interesting was the fact, that the same time of symposium was given for presentation and reach discussion of nurses.

In conclusion let me wish you Merry Christmas and Happy New Year 2002 full of love, health and a lot of common friendly meetings.

Darina Hasarová, M.D.

 Na začiatok

 

2. Činnosť výboru SSŠLB – SSSP Committee activities

Výbor SSŠLB sa od tohoto leta zišiel dvakrát, a to operatívne 14.9. počas Č-S dialógov v Bratislave, kde sa prejednali aktuálne otázky kampane Európa proti bolesti a o aktuálnych problémoch organizácie kongresu a potom riadne dňa 26.10. v Martine. Tu sa okrem iného prejednali viaceré problémy: organizácia jubilejných X. Slovenských dialógov o bolesti – ako hosť bola prítomná hlavná organizátorka kongresu Dr. Edita Slivková, primárka OAIM Lučenec. Ďalej nám predsedkyňa výboru Dr. Hasarová referovala o informáciach zo školenia o zdaňovaní príjmov a výdavkov odborných spoločností, pri čom výboru SSŠLB zvažuje finančné osamostatnenie sa od SLS pre vysoké náklady na réžiu zo strany SLS. Výbor prerokoval a schválil zaplatenie členského do IASP niektorým členom SSŠLB, Dr. Nemčíková referovala o vyhodnotení Česko-Slovenských dialógov a problémoch spojených s ich organizáciou, pričom výbor navrhol a schválil rozdelenie odmien organizátorom. Najbližšia schôdza Výboru SSŠLB bude dňa 7.12.2001 v Martine.

The Committee had two sessions since summer discussing various issues such as organization of the annual 10th Slovak dialogues on Pain with international participation in Lučenec, problems with the taxes and economy of medial societies, fee refundation of our members to IASP, evaluation of the 3rd Czecho – Slovak Dialogues on Pain held in September in Bratislava, etc.

 

Na začiatok

 

 

3. Správa z Európskeho týždňa proti bolesti z Rady Európy v Bruseli – European week against the pain and European council Report

Európsky týždeň proti bolesti vyhlásila Európska federácia IASP (International Association for Study of Pain) - spoločností (EFIC) a prebiehal pod záštitou Európskeho parlamentu 8.-13.októbra 2001 v celej Európe. Naša odborná spoločnosť – Slovenská spoločnosť pre štúdium a liečbu bolesti (SSŠLB) na podujatí významne participovala. Už v období marec -máj 2001 organizovala v spolupráci s Ligou proti rakovine a za sponzorovania firmy Janssen-Cilag mediálnu kampaň „Náplasť na bolesť“. V rámci mediálnej kampane sme prostredníctvom rozhlasových a televíznych relácií ako aj v tlačových mediách, vysvetľovali problém chronickej bolesti, možnosti jej liečby a poskytli sme aj informácie o sieti zdravotníckych zariadení pre liečbu bolesti v Slovenskej republike. Boli zriadené aj telefónne a internetové info-linky. Celá kampaň vyvrcholila v Európskom týždni proti bolesti a stretla sa s veľkým záujmom u pacientov a ich príbuzných.

Zahájenie Európskeho týždňa proti bolesti – „Launch of European Week against Pain“ sa konalo 12.10.2001 v Európskom parlamente v Brusselli v Belgicku. Ako counciler EFIC za SSŠLB a oficiálny zástupca Slovenskej republiky som sa na pozvanie organizátorov tohoto podujatia zúčastnila.

Na podujatí participovali: za zdravotnícky výbor Európskeho parlamentu Mme Francoise Grossetete, za senát Európskeho parlamentu Mr.Lucien Neurwirth a ďalší hostia. Prítomní boli aj úradujúci prezident IASP prof.Barry J.Sessle z Kanady, budúci prezident IASP prof.Sir Michael Bond z Veľkej Británie, úradujúci prezident EFIC prof.David Niv z Izraela, zakladajúci prezident EFIC prof.Ulf Lindblom zo Švédska, členovia Executive Board EFICu prof.Harald Breivik (Nórsko), prof.Serdar Erdine (Turecko), niektorí councileri EFICu z jednotlivých členských krajín Európy (Albánsko, Litva, Belgicko, Francúzsko, Portugalsko, Španielsko, Nemecko, Slovensko, Slovenia, Írsko, Grécko) a ďalší predstavitelia EFICu. Zúčastnili sa aj predstavitelia priateľských odborných spoločnosti: Federation of Cancer Societies, Association Migraine et Douleur, European Medical Association, predstavitelia pacientských organizácií: EPHA (European Public Health Alliance), IAPO-International Alliance of Patiens Organisation, zástupcovia farmaceutických firiem: NAPP Pharmaceuticals, Bristol-Myers Squibb, BMS/UPSA, Grunenthal, Janssen-Cilag, Allergan, Medtronic. Portugalsko reprezentoval aj zástupca ministra zdravotníctva, ktorý prezentoval oficiálny štátny prístup k budovaniu pracovísk pre liečbu bolesti, čo je v súčasnosti štátnou prioritou ich ministerstva zdravotníctva. Podujatia sa zúčastnili aj početní novinári z členských krajín EÚ.

V rámci podujatia sa uskutočnila tlačová konferencia v International Press Centre, prehliadka budovy Eúropskeho parlamentu, Launch of European Week against Pain a slávnostná večera v budove Eúropskeho parlamentu.

Celá akcia sledovala niekoľko cieľov:

Prezentácia „EFIC deklarácie o chronickej bolesti“ ktorú signovali všetci 25-ti zástupcovia národných algeziologických spoločnosti a je garantovaná jako oficiálny dokument Európskeho parlamentu. Podľa nej je chronická bolesť v súčasnosti najväčším zdravotníckym problémom Európy a je ju potrebné považovať za samostatnú chorobnú jednotku.

Sústrediť záujem Európy – zdravotníkov, pacientov, politikov na problém chronickej bolesti : „call to action“, výsledkom čoho by okrem zmenených postojov k problému chronickej bolesti mali byť aj ďalšie kroky:

Podpora formovania postgraduálnej špecializácie (alebo subšpecializácie) „Pain Medicine“ vo všetkých štátoch Európy, vrátane vytvorenia podmienok pre postgraduálne vzdelávanie a certifikáciu (atestáciu) špecializácie.

Vytvoriť Európske protokoly pre praktickú liečbu chronickej bolesti, z ktorých by bolo jednoznačne jasné, kedy je potrebné pacientov odoslať na liečbu špecialistom – algeziológom.

Prehodnotiť pregraduálne a postgraduálne vzdelávanie lekárov a zaradiť do sylabov v širšej miere vzdelávanie o hodnotení a kontrole bolesti.

Povzbudzovať vládne a nevládne organizácie v Európe, aby zvýšili finančné zdroje určené na výskum biologických mechanizmov chronickej bolesti, epidemiologickú analýzu podstaty a významu chronickej bolesti.

Na záver uvádzam v plnom znení: 

EFIC deklarácia o chronickej bolesti ako najväčšom zdravotníckom probléme a samostatnej chorobe: “Bolesť je najväčším zdravotníckym problémom v Európe. Zatiaľ čo akútnu bolesť môžeme považovať za symptóm ochorenia alebo poranenia, chronická a návratná bolesť je špecifickým zdravotníckym problémom, samostatnou chorobou v plnom význame slova”. 

Komentár: Akútna bolesť sa spája s poranením či operáciou, je signálom, ktorý upozorňuje mozog na prítomnosť škodlivého stimulu a/alebo hroziaceho poškodenia. Akútna bolesť je teda užitočným adaptačným signálom, upozorňuje organizmus na nebezpečie, signalizuje potrebu utiecť alebo vyhľadať pomoc. Akútna bolesť vzniká v priamo dôsledku aktuálneho poškodenia, racionálne ju klasifikujeme ako symptóm aktuálneho poranenia či ochorenia.

U mnohých pacientov však bolesť pretrváva dlho potom, čo tento signál stratil svoju užitočnosť, dokonca dlho potom, čo vyvolávajúce poškodenie skončilo. Chronická bolesť u týchto pacientov pravdepodobne nie je vo vzťahu k priamemu poškodeniu iniciálnym poranením či ochorením, ale skôr následkom sekundárnych zmien, ktoré sú v samotnom detekčnom systéme bolesti.

Naviac, chronická bolesť má rozdielne psychologické mechanizmy ako bolesť akútna, chronická bolesť sa stáva urgentnou ako komplex fyzikálnych a psychosocialnych zmien, ktoré sú integrálnou súčasťou problému chronickej bolesti a predstavujú ďalšie veľké bremeno pre pacienta s bolesťou.

Patrí sem:

Prevalencia chronickej bolesti:

Hoci v Európskej únii nie sú k dispozícii jednoznačné epidemiologické štúdie, chronická bolesť je jednoznačne veľmi rozšíreným ochorením.

Mnohé posledné štúdie poukazujú na to, že približne 50% dospelých obyvateľov trpí jednou alebo viacerými chronickými bolesťami a dyskomfortom.

Vo veľkej časti týchto štúdií sa poukazuje na to, že silná chronická bolesť sa vo zvýšenej miere vyskytuje u starších vekových skupín. Najrozšírenejšie chronické bolesti sú bolesti chrbta, artritídy a opakujúce sa bolesti hlavy (vrátane migrény), sú často považované za normálnu súčasť života. Hoci málo ľudí zomiera na bolesť, mnohí zomierajú v bolesti, a ešte viac ich žije v bolesti.

Sociálne náklady a cena chronickej bolesti:

Zatiaľ čo akútna bolesť je podľa definície krátkym a ohraničeným procesom, chronická bolesť sa stáva dominantou pacientovho života, dokonca ovplyvňuje aj jeho rodinu, priateľov a zdravotníkov. Chronická bolesť nepredstavuje len ťažkú ujmu na kvalite života trpiaceho, ale prenáša sa aj na jeho okolie, je veľkou finančnou záťažou na mnohých úrovniach. Patria sem:

Chronická bolesť stojí spoločnosť porovnateľnú čiastku financií ako nádorové a kardiovaskulárne ochorenia. Prospešnosť širokého vládneho odsúhlasenia deklarácie o chronickej bolesti ako najzávažnejšieho zdravotníckeho problému a samostatnej chorobe. Význam chronickej bolesti ako epidémie ľudského utrpenia a finančnej záťaže spoločnosti je dobre známa algeziológom. Avšak, nie je tomu tak v širokej zdravotníckej verejnosti, a spoločnosti vôbec. Tým, že sa na problém sústredí pozornosť, národné vlády prinesú benefit pre veľkú populáciu ľudí trpiacich chronickou bolesťou v celej Európe:

Na problematiku chronickej bolesti sa sústredí záujem zdravotníkov, vrátane zvýšeného štúdia existujúcich metód úľavy bolesti, vzdelávania a tréningu kontroly chronickej bolesti, výskum sa bude orientovať na objavy nových liečebných postupov. Podpora úsilia algeziológov na národnej úrovni umožní sústrediť väčšie ľudské a finančné zdroje pre boj s chronickou bolesťou.

Literatúra: Detailné informácie o probléme a EFIC-iniciatíve „Europe Against Pain“ nájdete v nasledujúcich zdrojoch:

– European week against the Pain and European Council Report

In her article Dr. Kulichova, the member of the SS… in charge of international relations, provides report from the European week the Pain from the Council of Europe in Brussels and application of the conclusions in the Slovak environment. Also, enclosed you can find a full translation of the professional material related to the conclusions and aims of this meeting.

 Na začiatok

 

4. Vyhodnotenie 3. Česko-Slovenských dialógov o bolesti - Evaluation of the 3rd Czecho-Slovak dialogues on pain

V dňoch 13.-15. 9. 2001 sa v Bratislave, v priestoroch moderného, polyfunkčného Kongresového centra Slovenskej sporiteľne, uskutočnili III. česko-slovenské dialógy o bolesti. Kongres poriadala SSŠLB v spoluprácii so SLS a  Českou spoločnosťou pre štúdium a liečbu bolesti. S prihliadnutím k témam predchádzajúcich odborných podujatí o bolesti na Slovensku a v Čechách sa vedecký výbor po dlhých úvahach rozhodol pre širší okruh tém: „Nádorová a nenádorová bolesť“, „Bolesť a pohybový systém“ a „Pôvod, pohlavie a bolesť“.

Počas kongresu sa malo uskutočniť i zasadnutie výkonného výboru EFICu, jeho členovia boli požiadaní aj o aktívnu účasť. Tragické udalosti v New Yorku však ovplyvnili i naše podujatie a s pozvaných 6 členov sa nakoniec zúčastnil len prof. D. Niv z Izraela a prof. H. Breivik z Nórska.

Na kongrese bolo prítomných 136 domácich a zahraničných účastníkov, zväčša algeziológov. S potešením sme zaznamenali, že oproti predchádzajúcim rokom stúpol počet lekárov aj z iných odborov. Počas troch dní odoznelo v 8 blokoch 26 prednášok zväčša venovaných neuropatickej bolesti a bolesti pri ochoreniach pohybového systému. Veľkému záujmu sa tešili prednášky prof. Niva a Breivika, ktoré mali viac edukačný charakter, ako i prednášky autorov z Francúzka o využití niektorých metód akupunktúry v liečbe bolesti. Ďalšie zaujímavé prednášky boli venované neuromodulácii bolesti, význame psychologického a podrobného rehabilitačného vyšetrenia pre diagnózu a liečbu chronickej bolesti. V skrátenej ale veľmi prehľadnej forme odozneli prednášky venované niektorým menej známym algickým syndrómom. Oboznámili sme sa i s cieľom, priebehom a výsledkami mediálnej kampane „ Európa proti bolesti “, ktorá bola organizovaná v spolupráci s fy Janssen - Cilag a Ligou proti rakovine. Počas dialógov prebehli 2 sympózia venované novým prípravkom zaujímajúcim stále významnejšie postavenie v liečbe chronicke nádorovej i nenádorovej bolesti- fentanylu a gabapentinu. Okrem nich sme mali možnosť sa oboznámiť i s ďalšími produktami 13 vystavujúcich firiem. Jedným z našich tajných želaní bolo vytvoriť sesterskú sekciu, ktorá by nadväzovala na minuloročné sympózium sestier v Rožnove pod Radhoštěm a bola podnetom pre založenie tejto tradície i u nás. Žiaľ, pre nízky záujem sme boli nútení túto časť programu zrušiť. Dúfam, že lepšia informovanosť, aktívnejší prístup aj nás lekárov a vytvorenie optimálnejších podmienok pre sestry umožnia jej realizáciu už v budúcich spoločných Dialógoch na Slovensku.

Okrem zabezpečenia optimálnych podmienok pre prezentáciu prednášok, či už hľadiska priestorových alebo technického vybavenia, sa organizačný výbor snažil aj o čo najpríjemnejšie vyplnenie spoločenskej časti kongresu. Dúfam, že kombinácia kultúrneho podujatia a spoločenského večera v štýlovej reštaurácii Leberfinger, splnila Vaše očakávania a prispela k uchovaniu príjemných spomienok na III. česko-slovenské dialógy v Bratislave.

Počas slovenských dialógov o bolesti na Táloch sa na podnet prof. Zimmermana a prof. Varassiho, ktorých prekvapila príbuznosť slovanských jazykov, zrodila myšlienka vytvorenia spoločných česko- slovenských a možno i stredouerópskych dialógov. Je pre mňa potešením sledovať postupné napĺňanie tejto myšlienky a dúfam, že i napriek určitým problémom, ktoré sa vyskytli a určite ešte vyskytnú pri ich organizovaní, bude tradícia spoločných  česko - slovenských dialógov pokračovať .

Na záver by som chcela poďakovať členom organizačného výboru, ktorí v komplikovaných a pre malý kongres nie zrovna optimálnych podmienkach hlavného mesta obetovali množstvo svojho voľného času, trpezlivosti i energie. Ďakujem aj Dr. Broďánimu, ktorí nám i napriek veľkej časovej tiesni vytvoril program s nádhernymi obrázkovými i informačnými doplnkami premietanými v čase prestávok. Ľubomíra Nemčíková

In the 13th – 15th September 2001 the 3rd Czecho-Slovak Dialogues on Pain took place in Bratislava. The Congress was organised by the SSSP in collaboration with the Czech company for Pain study and treatment. The scientific committee decided to focus on the main topics such as: ‘Cancer and Non-cancer pain’; ‘Pain and locomotion system’ and ‘Gender, sex and pain’. During the Congress, also the meeting of the Executive committee of EFIC with and active participation of its members was to be held. However, the tragic events that happed in New Your caused that Prof. D. Niv of Izrael and Prof. H. Breivik of Norway were only able to took part in the Congress. There were 136 both Slovak and foreign participants, mainly algeziologists in the Congress. We were pleased to notice that compared to the previous years the number of physicians of other fields of medicine had increased. During the three days 26 presentations were given in eight sections. Ľubomíra Nemčíková

 

Na začiatok

 

5. Pozvánka na jubilejné X. Slovenské dialógy o bolesti bolesti - Invitation to the X. Annual Slovak Dialogues on Pain

Vážené kolegyne, kolegovia!

Je pre nás cťou, že miestom nasledujúcich jubilejných X. Slovenských dialógov o bolesti bude naše mesto - mesto ležiace na juhu Slovenska - LUČENEC. Geografická poloha mesta na križovatke ciest východ-západ-sever-juh ho predurčila, že mesto Lučenec je prirodzeným centrom Novohradsko-Gemerského regiónu. Okrem toho tu v Lučenci máme najviac slnečných dní v rámci celého Slovenska, takže dúfam, že aj teplé slnčené lúče prispejú k dobrej atmosfére počas Vášho pobytu u nás. Priali by sme si, aby ste v Lučenci získali nielen veľa nových odborných vedomostí z algeziológie, ale tiež aby ste načerpali veľa nových síl do ďalšej práce - hlavne v rámci spoločenskej časti kongresu.

Vážení priatelia tešíme sa na stretnutie s Vami v Lučenci. Za organizačný výbor MUDr. Edita Slivková, primár OAIM

Dear colleagues, we are honoured by the fact that the place of the forthcoming the X Slovak Dialogues on Pain (the anniversary) will take place in our town – town situated in the south of Slovakia - Lucenec. Geographical situation of our town at the crossing of the roads from East to West and North to South predestines town Lucenec to be the natural centre of the so called ‘Novohrad-Gemer’ region. Besides that, there are most sunny days within the whole Slovakia here in Lucenec so I hope that hot sunny spells will contribute to the lovely atmosphere during your stay in our place. We wish for you not only to gain plenty of new professional information from algesiology but also to absorb a lot of positive energy for your further work - especially within the cultural part of the congress. Dear friends, we do look forward to meeting you in Lucenec. Edita Slivkova, MD. - on behalf of the organisational committee

 

Na začiatok

 

6. Členské do IASP na rok 2002 - Membership fee for the IASP for 2002

Na rok 2001 výbor SSŠLB uhradí členské do IASP (po splnení opakovane publikovaných podmienok) týmto kolegom: Dr. S. Fabuš, Dr. Ľ Nemčíková, Dr. I. Martuliak, Dr. Z. Turčániová, Dr. E. Salamonová, Dr. A Šujanová, Dr. D. Broďáni, Dr. K . Mičiaková, Dr. S. Feketová, Dr. H. Jakubíková. Dr. E. Slivková, MUDr. I. Mišíková, Dr. D. Hasarová (hradí IASP), Dr. Marta Kulichová (hradí IASP).

 

Na začiatok

 

7. Kto sme? – Who are we?

Ambulancia pre liečbu chronickej bolesti v NsP v Nitre – Pain clinic, Hospital Nitra

Po viacročnom úsilí vznikla v roku l995 ambulancia pre liečbu chronickej bolesti. Organizačne je súčasťou Anestéziologicko-resuscitačného oddelenia NsP Nitra. Vedúcou lekárkou je MUDr. Katarína Mičiaková. V roku l997 sa pripojila Dr. I. Garajová a pred mesiacom pribudla cirkulujúca lekárka po 1. atestácií MUDr. L. Šóthová. Od vzniku ambulancie v našom tíme pracuje zdravotná sestra. Pracovisko má ambulanciu, ktorá vykonáva činnosť 3 dni do týždňa, a už dlhšie časové obdobie sa venujeme snahám o vybudovanie denného stacionára. Naše pracovisko robí komplexnú diagnostiku a liečbu chronickej bolesti u ambulantných pacientov a formou konzílíí u hospitalizovaných pacientov. V prípade potreby sa zapájame aj do riešenia akútnej bolesti. Z liečebných postupov využívame hlavne farmakologické, fyzioterapeutické (reboxové prúdy, TENS, vákuumterapiu, biotrónové svetlo) a anestéziologické techniky (epidurálne, kaudálne). Po zaškolení máme v pláne pracovať s akupunktúrou a liečbou laserom. Nad rámec našej práce zavádzame pre onkologické oddelenie intravenózne porty a katétre. Spektrum našich pacientov tvoria pacienti s nenádorovou a nádorovou bolesťou v pomere 1,5 : 1. Zásluhou nášho veľkého entuziazmu a osvety od začiatku našej existencie sa nám podarilo výrazne zmeniť pohľad na bolesť a jej liečbu v nitrianskom regióne. Úzko spolupracujeme aj s inými kolegami, ktorí sa venujú tejto problematike, hlavne s Dr. Petrovičovou z neurologického oddelenia. Aktívne sa zúčastňujeme na kongresoch a seminároch s tématikou bolesti. V roku l999 sme boli organizátormi Slovenských dialógov o bolesti. Na regionálnej úrovni prednášame pre lekárov a sestry, ale nezabúdame ani na laickú verejnosť. Pracujeme v prípravnom výbore hospicového hnutia v Nitre, ktorého cieľom je vybudovanie Hospicu „Dom pokoja a zmieru u Bernadetky“. Veríme, že našou prácou prispejeme k zlepšeniu kvality života pacientov trpiacich bolesťou. Katarína Mičiaková

Na začiatok

 

8. Informácie o hlavných odborných akciách na rok 2001 – Calendar of the main scientific meetings

 

Na začiatok

9. Rôzne - Varia

Internetové stránky o SSŠLB a bolesti, kde sa môžete dozvedieť o slovenskej Algeziológii rôzne informácie (autor Dr. Broďáni): 

.

Školiace miesto v problematike riešenia chronickej a akútnej bolesti – I. základné:

Určenie: pre lekárov po kvalifikačnej atestácii I. stupňa zo základných odborov anestéziológia a intenzívna medicína, neurológia, interná medicína, pediatria. Kvalifikačné predpoklady: KA I. stupňa z anestéziológie a resuscitácie alebo iného klinického odboru Dĺžka trvania: 2 týždne. Termín a miesto: 1.10.2001 - 12.10.2001 Martin, 14.1.2002 - 25.1.2002 Martin, 11.3. - 22.3.2002 Martin. Počet účastníkov : 4. Vedúci školiteľ: MUDr. M. Kulichová, CSc. Náplň: získanie základných teoretických vedomostí v neurofyziológii, farmakológii a liečbe akútnej a chronickej bolesti, organizácia pracoviska a systém riešenia akútnej a chronickej bolesti , súčasný stav a perspektívy v SR, ambulancia chronickej bolesti. Ukončenie: záverečný pohovor.

Školiace miesto v problematike riešenia chronickej a akútnej bolesti - II. – nové poznatky: Určenie: pre lekárov po KA I. stupňa zo základných odborov: anestéziológia a intenzívna medicína, neurológia, interná medicína,pediatria, ktorí pracujú v ACHB. Kvalifikačné predpoklady: KA I. stupňa + absolvovanie ŠM – I. Dĺžka trvania: 2 týždne, Termín a miesto: 5.11.2001– 16.11.2001 Martin, 11.2.2002 – 22.2.2002 Martin, 15.4.2002 – 26.4.2002 Martin, Počet účastníkov: 4. Vedúci školiteľ: MUDr. M. Kulichová, CSc. Náplň: získanie nových teoretických vedomostí v problematike riešenia akútnej a chronickej bolesti, prehĺbenie praktických návykov, nové metódy, neurofyziológia, farmakológia, organizácia a organizačné predpoklady, na riešenie pacientov s chronickou bolesťou, ambulancia chronickej bolesti, nové postupy v liečbe bolestivých syndrómov. Ukončenie: záverečný pohovor - test

Vyhlásenie 1. ročníka odbornej súťaže – Announcement of the 1st year of the professional competition

Vážení kolegovia, nezabudnite prosím na to že Výbor SSŠLB sa rozhodol na ostatnom zasadaní podporiť odbornú aktivitu členov SSŠLB v oblasti publikovania odborných prác a článkov a vyhlásil na rok 2001 prvý ročník Odbornej súťaže o najlepšiu algeziologickú publikáciu v danom roku. Posielajte už preto na adresu redakcie Spravodaja fotokópie svojich prác publikovaných v našich či zahraničných odborných časopisoch. Deadline je koniec januára 2002. Ako sme už avizovali v predošlom Spravodaji, odborná komisia začiatkom roku odbornú úroveň týchto prác vyhodnocovať a určí poradie prvých troch najlepších. Výbor Spoločnosti sa podľa kritérii SLS dohodol na odmeňovaní najlepších troch prác a to finančnou odmenou vo výške: I. miesto – 2000 SK, II. miesto – 1000 SK, III. miesto – 500 SK. Veríme, že týmto zabezpečíme aj registrovanie vašich publikácií v databáze SSŠLB, ako aj zvýraznenie kvantity ale hlavne kvality algeziologických odborných prác. Budú súčasťou hodnotenia každého z nás pri príprave na absolvovanie atestácie z Algeziológie.

In order to encourage the members of our SSSP to write scientific articles Committee of SSSP have decided to organize an annual competition. The three best works will be awarded in some financial form.

 

Na začiatok

10. Záverom – To sum up...

Vážení kolegovia, milí priatelia. Pred koncom ďalšieho kalendárneho roku je toto z našej strany všetko. Posledne sme Vám písali list z algeziologickej kuchyne v horúcom lete, teraz, chvála Bohu, máme okolo seba skutočnú zimu. Dúfame, že pri pečení koláčov, obaľovaní kaprov a vôni čerstvo navarenej vianočnej kapustnice všetci zabudnete na starosti a problémy spojené s našou peknou, ale namáhavou prácou na ambulanciách a oddeleniach. Takže hor sa na lyžovačku, sánkovačku, alebo aspoň na príjemnú prechádzku rozprávkovou zimnou krajinou. A v tichu a teple rodinnej vianočnej pohody si môžete prečítať aj tento Spravodaj SSŠLB pre Vás. My Vám k najkrajším sviatkom v roku prajeme veľa kľudu, pohody a lásky a do nového roku veľa zdaru, zdravia a síl do boja (nie len) s bolesťou. Veselé sviatky a šťastný nový rok 2002! Do videnia.

 

Za redakciu Spravodaja SSŠLB Váš

Igor Martuliak

V Banskej Bystrici, 2.12.2001

 

Na začiatok