III. česko - slovenské dialógy o bolesti
   
13. - 15. September 2001
Bratislava, Slovakia
   
Pod záštitou
   
Prof. Pavel Traubner, M. D., Ph.D.

Dekan Lekárskej  fakulty University J.A. Komenkého

   
   
   

Milé kolegyne a kolegovia,

je mi nesmiernym potešením , že Vás môžem v mene Slovenskej spoločnosti pre štúdium a liečbu bolesti pozvať na III. česko - slovenské dialógy o bolesti, ktoré sa budú konať 13. - 15. septembra 2001 v starobylom kráľovskom meste Bratislava.

III. česko - slovenské dialógy o bolesti, ktoré sú súčasne deviatym výročným kongresom SSŠLB, nie sú len symbolom našej spoločnej tradície, ale zároveň významne rozširujú priestor na získavanie nových poznatkov a vymieňanie si skúseností na poli algeziológie.

V rámci kongresu sa uskutoční aj zasadanie výkonného výboru EFICu. Jeho súčasný prezident profesor David Niv z Izraela, ako i ostatní čelní predstavitelia EFIcu sa nášho kongresu zúčastnia i aktívne.

Spolu s organizačným výborom verím, že zaujímavý odborný program, účasť najpoprednejších európskych expertov, ako aj bohatý spoločenský program s kulisou starobylého mesta sú zárukou , že v Bratislave strávite tri zaujímavé a príjemné dni.

Bol by som rád, keby sa náš tohoročný česko-slovenský kongres stal podnetom k budúcim stredoeurópskym dialógom o bolesti .

  Stanislav Fabuš, prezident kongresu

 

* * *
   
   

Milé kolegyne, kolegovia, vážení hostia!

Dovoľujem si Vás privítať na III. česko-slovenských dialógoch o bolesti, ktoré sa toho roku konajú v Bratislave. Je pre nás česť, že za hostiteľa tohto významného podujatia bolo zvolené práve naše hlavné mesto.

Bratislava /do roku 1919 Pressburg, Pozsony, Prešpork / bola vždy jedným z kultúrnych centier v strednej Európe. Dnes je toto rýchlo rozvíjajúce sa mesto hospodárskym, kultúrnym a politickým centrom Slovenska. Je to mesto, ktoré malo vždy internacionálny charakter a bolo domovom pre ľudí rôznej národnosti a vierovyznania. Dodnes je možné počuť v uliciach Bratislavy okrem slovenčiny aj zmes nemčiny a maďarčiny.

Bratislava získala v roku 1291 titul slobodného kráľovského mesta, v r. 1436 udelil Žigmund Luxemburský mestu erb, ktorý sa používa dodnes. V roku 1465 tu založil kráľ Matej Korvín prvú vysokú školu na území Uhorska s názvom -Universitas Istropolitana , na ktorej vyučovali poprední učenci svojej doby. V roku 1536 Uhorský snem povýšil Prešporok na hlavné mesto Uhorského kráľovstva. Do mesta sa presťahovala celá správa krajiny a Dóm sv. Martina bol skoro tristo rokov miestom korunovácií uhorských kráľov, medzi ktorými nechýbala ani Mária-Terézia.

K najstarším tradíciam Bratislavy patrí pestovanie vína. Prvé záznamy o vinohradníctve v tejto oblasti pochádzajú z 13. storočia.

Dnes púta Bratislava svojích návštevníkov bohatým kultúrnym životom. Malebné historické jadro láka nielen k návšteve múzeí či galérií, ale poskytuje aj príjemné posedenie v mnohých kaviarničkách, reštauráciach, či vinárňach. Veríme, že sa nám podarí predstaviť Vám Bratislavu z tej najlepšej stránky a okrem odborného programu budete môcť vychutnať aj špecifickú atmosféru nášho hlavného mesta. Želáme Vám príjemný pobyt!

V mene organizačného výboru: Eva Salamonová

 

 * * *